Milenko Kovačević

Organizer

Milenko Kovačević

Date

24. - 25. 9. 2022
Expired!

Labels

Kmalu

Psihoterapevtsko delo s pari

Kako razumeti kompleksne partnerske odnose in kako pomagati partnerjema razumeti njun odnos? Znanje in veščine, pridobljene v izobraževanju, lahko služijo kot orientacija in orodje pri psihoterapevtskem delu in tudi v lastnih partnerskih odnosih. Ljubeč partnerski odnos je prevozno sredstvo za skupno pot v prihodnost. Nobene garancije ni, da bo to potovanje brez ovir, težav in kriz. Sestavni del tega popotovanja je rast in to ravno skozi krize. Nihče namreč ni postal velik v izobilju.

KAJ: Izobraževanje – edukacijska skupina

KJE: Pamina, Kajuhova ulica 12, 2000 Maribor

KDAJ: 24.-25. 9. 2022

IZVAJALEC: Cikel izobraževanj bo izvajal Milenko Kovačević, izkušen psihoterapevt Psihoterapevtske ambulante Pamina, transakcijski analitik (EAP diploma), ki ima večletne izkušnje dela s skupinami, posamezniki, družinami, pari in strokovnimi timi, pri izobraževanjih pa integrira tudi znanja iz osebne izkušnje psihoanalitične psihoterapije.

ZA KOGA: Izobraževanje je namenjeno psihoterapevtom, specializantom v izobraževanju za psihoterapevta, svetovalcem in drugim strokovnim delavcem, ki delajo s pari, ali bi radi s tem pričeli.

CENA: Kotizacija znaša 300,00 evrov.
Če se prijavite in plačate polno kotizacijo do 31. 7. 2022, znaša kotizacija 250,00 evrov.

VSEBINA:

Težave in krize v slehernem partnerskem odnosu so normalen sopotnik, ki so za mnoge pare priložnost za razvoj in rast odnosa. Vendar nekateri pari medsebojnih težav v odnosu ne znajo in ne zmorejo uspešno reševati, kar lahko privede do resne krize v odnosu. Če so mnogi poskusi reševanja tovrstnih kriz neuspešni in če vsaj en partner razmišlja o koncu odnosa, je to priložnost za obisk pri strokovnjaku.

Psihoterapija para je proces, v katerem dva s pomočjo psihoterapevta poskušata preseči krizo v odnosu in doseči zaželeno vsebino odnosa za oba. Potem, ko na prvih srečanjih par in terapevt uspešno definirajo težavo v odnosu in zastavljeni terapevtski cilj, se proces terapije odvija na dveh nivojih:

Prvi nivo je običajno prva faza psihoterapije para, ki je fenomenološki oz. delo na manifestaciji globljih temeljnih problemov. Večina parov, ki zaide v krizo na tem nivoju, trpi na naslednjih področjih:

 • Komunikacija: je dimenzija odnosa pri kateri imajo mnogi pari hude težave, ne glede na to, koliko se imajo radi. Nekatere oblike problematične komunikacije lahko, če se kronično ponavljajo, zamaja na videz še tako trden in ljubeč odnos. Razumevanje lastnih komunikacijskih vzorcev in treniranje novih in bolj učinkovitih, je lahko v veliko pomoč v psihoterapevtskemu procesu para.
 • Konflikt: kronično nezadovoljstvo v partnerskem odnosu je lahko posledica nepravilnega razumevanja konflikta, kakor tudi neuspešnih poskusov njihovega reševanja. V psihoterapevtskem procesu imajo pari priložnost spoznati lastna prepričanja o konfliktu in se naučiti različnih veščin pri poskusih reševanja konfliktov.
 • Predstave o partnerski zvezi: mnogi pari se utapljajo v nezadovoljstvu in doživljajo brodolome partnerskih zvez zaradi izkrivljenih predstav o ‘pravi’ partnerski zvezi. Te se manifestirajo skozi zelo pisano paleto komplementarnih patoloških zvez. Identifikacija lastnih predstav in njihova korekcija sta lahko ena od ciljev psihoterapije para.
 • Spolnost: za večino parov je spolnost samoumevni aspekt partnerskega odnosa, pri katerem imajo mnogi težave. V ta aspekt spadajo tudi psihološki dogovor o seksualni in emocionalni zvestobi, ki v nasprotnem primeru pogosto pripelje do krize v odnosu. Zaradi tega je stvarno spoznavanje para skozi njuno seksualnost lahko osvobajajoče in predstavlja možen izhod iz krize.

Drugi nivo psihoterapije para je strukturni nivo osebnosti posameznika, na katerem se v psihoterapiji para dela običajno takrat, ko je dosežena zaželena stabilizacija odnosa. Na tem nivoju se po navadi poglobljeno dela, če par želi razumeti zgodovinsko ozadje struktur, ki so odgovorne za težave v odnosu na manifestnem nivoju. Temu običajno v psihoterapiji rečemo, da Ti in Jaz prihajava vsak s svojim ‘nahrbtnikom’, v katerem so izkušnje zgodnjega odraščanja in odnosov s pomembnimi ljudmi. Poglobljeno delo na strukturnem nivoju je zaželeno, če želi par doseči dovolj trajno kvaliteto odnosa.

  Prijavite se

   

  Hourly Schedule

  24. 9. 2022

  9:00 - 18:00
  Speakers:
  Milenko Kovačević

  25. 9. 2022

  9:00 - 14:00
  Speakers:
  Milenko Kovačević
  Milenko Kovačević
  Milenko Kovačević