Zoltan Pap

Organizer

Zoltan Pap

Date

9. 12. 2022
Expired!

Time

17:00 - 19:00

Odprtje Pamine s predavanjem o sanjah in pogovorom s Ferijem Lainščkom

Obeležite z nami odprtje novih prostorov PAMINE in se nam v decembrskem sproščenem vzdušju pridružite na literarnem večeru s Ferijem Lainščkom.

Za vas smo pripravili topel predpraznični program:

  • pogovor o Pamini z direktorico Nušo Kovačević Tojnko,
  • predavanje o sanjah psihoanalitičnega psihoterapevta Zoltana Papa,
  • glasbeni nastop Vokalne skupine Florentine,
  • pogovor s priznanim slovenskim pisateljem, pesnikom in lanskoletnim Prešernovim nagrajencem Ferijem Lainščkom.

Literarni večer s Ferijem Lainščkom in predavanje o sanjah

Dobrodošli ljubitelji Lainščkove literature in vsi, ki si želite raziskati svet sanj, iz strokovnega ali čisto osebnega zanimanja.

Ste že kdaj pomislili, zakaj ste svoje sanje zaupali ravno izbrani osebi?

Veste, kaj vaše sanje povedo drugemu o vašem odnosu do dotične osebe?

Sanje so predmet človekovega preučevanja že tisočletja, toda še vedno obstajajo neraziskani, morda celo nesluteni vidiki tega našega vsakodnevnega skrivnostnega duševnega dogajanja. Na tokratnem dogodku bomo ustvarili presečišče med psihoanalizo in umetnostjo ter poskušali obelodaniti tisti vidik našega življenja sanj, ki ga vsem nam poznane sanjske knjige puščajo nepojasnjenega – zakaj podelimo svoje sanje z drugimi?

Na tej in oni strani sanje.

Nebeška snov za gradnjo barke

in moč za skupno potovanje.

(Feri Lainšček, 2016)

KJE: Pamina, Jadranska cesta 23, 2000 Maribor

KDAJ: 9. 12. 2022 ob 17. uri

IZVAJALEC:
Predavanje o sanjah in pogovor s Ferijem Lainščkom bo vodil psihonalitični psihoterapevt Zoltan Pap.

VSEBINA:

Zelo težko bi bilo opredeliti, koliko časa so že sanje predmet človekovega zanimanja in preučevanja. Sanjske knjige so nastajale že tisočletja pred našim štetjem in nekateri naši predniki so sanjam pripisovali celo večji pomen, kot sami resničnosti. Spet drugi so prav toliko truda vložili v to, da bi lahko njihove lastne sanje čim prej utonile v pozabo. Vsekakor lahko trdimo, da to kontroverzno presečišče človeške biologije in psihologije našo radovednost zaposluje že iz pradavnine. V vsem tem času so bile bolj ali manj uspešno zagovarjane že preštevilne različne teorije o skritem pomenu sanjskih motivov, medtem ko sam akt podelitve sanj z drugo osebo ni bil deležen skorajda nikakršne pozornosti. Prav zaradi tega bo prvi del napovedanega dogodka potekal v obliki predavanja o doslej še zelo skromno raziskanem nezavednem pomenu podelitve sanj z drugo osebo. V drugem delu dogodka pa bomo lahko prisluhnili pogovoru s priznanim slovenskim pisateljem, pesnikom in lanskoletnim Prešernovim nagrajencem Ferijem Lainščkom. Povabil nas bo v zakulisje svojega umetniškega ustvarjanja in predstavil, kako mu psihoanalitično dojemanje lastnih sanj že mnogo let zelo uspešno pomaga pri pisateljskem delu.

    Prijavite se