Date

14. 11. 2023
Expired!

Time

17:00 - 19:15

Labels

Kmalu

Kako krepiti odnos, stik in zaupanje z otrokom

Dobrodošli na brezplačnem predavanju za starše, tete, strice, stare starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki si želite imeti boljši odnos z otrokom, se drugače odzivati v konfliktnih situacijah.

Če bi radi, da je obdobje otrokovega odraščanja čas, ko lahko z otrokom krepita medsebojni odnos, stik in zaupanje ter ste odprti za raziskovanje sebe in odkrivanje drugačnih možnosti, vas vabimo na brezplačno srečanje s psihoterapevtkama, ki v Ambulanti za duševno zdravje Pamina delata z otroki, mladostniki in družinami.

Nihče od nas ne more spremeniti celega sveta, a v naši moči je, da lahko vplivamo na življenje svojega otroka, ki se sooča s stalnimi spremembami v svojem notranjem in zunanjem svetu. S pristnim stikom v medsebojnem odnosu zaupanja lahko ustvarjamo pozitiven vpliv na njegovo življenje.

KAJ: Brezplačno predavanje

KDAJ: 14. 11 2023 | 17.00-19.15

KJE: V avli OŠ Miklavž na Dravskem polju

IZVAJALKI:

  • Hermina Zlobko, specializantka sistemske psihoterapije
  • Ana Kastelic, specializantka sistemske psihoterapije

ZA KOGA:

Predavanje priporočamo staršem in vsem ostalim, ki jih zanima, kako z otrokom negovati, razvijati, krepiti in ohranjati (družinske) vezi medsebojnega zaupanja, pristnosti in spoštovanja. Govorili bomo o soustvarjanju izkušenj, iz katerih se lahko razvijajo zaupanje vase, v druge in sposobnost za ohranjanje medsebojnega stika v stalno spreminjajočem se svetu medsebojnih odnosov ter prepletajočih se čustveno spoznavnih vezi.

VSEBINA:

Otroci se ne rodijo skupaj s priročnikom za starše, čeprav si ga kot starši pogosto (za)želimo. In naši otroci?  Verjetno si ga želijo še bolj.

Priročnik je v nas, v izkušnjah medsebojnega stika in odnosa. V trenutkih srečanj drug z drugim, v katerih se piše in nenehno posodablja. V trenutkih živosti, saj na tem edinstvenem potovanju brez zemljevida skupaj z otrokom rastemo in se učimo.  Otrok se skupaj z nami podaja na potovanje skozi življenje. Brez jasnih navodil. Vsak korak je novo odkritje, nova izkušnja. Kot starši smo tisti, ki nam je zaupana naloga za risanje tega zemljevida. Z vsakim trenutkom, ki ga z otrokom preživimo, dodajamo nove smeri, opazimo dragocene točke in ustvarjamo pomembne zavoje. Naša naloga in želja je, da jih vodimo skozi gozd neznanih poti in jih spodbujamo, da odkrivajo svojo lastno pot.

Neizbežen del učenja je, da se zmotimo in delamo napake. Smo izgubljeni ali preprosto ne vemo in se tudi sami ne znajdemo na tem zemljevidu  skupnega potovanja z otrokom. Trenutki, ko pretirano, neustrezno odreagiramo. Gremo drug mimo drugega. Se zgrešimo. To so za otroka in starša še posebej zahtevni, dragoceni izzivi. Priložnost, ko se zavemo svojih napak, jih poskušamo popraviti. Trenutki iskrenosti – do sebe, drugega in najinega odnosa.

Naši otroci nas gledajo s polnimi pričakovanji, upajoč, da bomo njihovi vodniki na tem popotovanju. In mi smo tisti, ki jih lahko navdihnemo, podpremo in jim pomagamo pri razvoju njihove edinstvene poti.

Opazimo, ustvarimo in izkoristimo trenutke, ko lahko z otrokom vzpostavljamo, negujemo in krepimo medsebojni odnos zaupanja, sopotništva, mu omogočamo, da dobiva dobre izkušnje za iskanje rešitev, raziskovanje. Dovoljenje, da je lahko, kot smo tudi sami, včasih izgubljen.

Na predavanju se bomo posvetili vprašanjem, kot so:

  • Kaj so trenutki srečanja v starševstvu in zakaj so pomembni?
  • Kaj so trenutki, ko se zgrešimo?
  • Kako lahko iz obeh krepimo medsebojni odnos, kakovostno bližino in sposobnost za stik, sopotništvo?
  • Kako jih v odnosu z otrokom krepimo, negujemo in ohranjamo?
  • Kako nam pomagajo bolje razumeti lastne in otrokove čustvene potrebe?
  • Kako sposobnost za stik vpliva na razvoj dobre samopodobe, samozavesti, sposobnost reševanja konfliktov in zdrave identitete ?

Vprašanja in razmišljanja, ki bodo na predavanju povezovala vaše izkušnje z novimi perspektivami, novimi smermi in potmi na vaših zemljevidih starševanja ter trenutkih srečanja na kažipotih, kje kot starši ste in kam greste.

CENA: Predavanje je brezplačno in je del Šole a starše, ki jo omogoča Občina Miklavž na Dravskem Polju.

Dobrodošle so predhodne prijave na tej povezavi:

    Prijavite se