oddaja-dobro-jutro-november-2018-Pamina

Ali se res ljubi samo enkrat v življenju?

Prepričanje, da se »prava« ljubezen zgodi samo enkrat v življenju, je kulturni mit o romantični ljubezni, ki smo mu priča tudi v literaturi, filmih in v pravljicah. Tako npr. Trnuljčico s poljubom odreši princ, ki ga je dočakala po stoletnem spancu.

Prepričanje, da je pravo ljubezen mogoče doživeti samo enkrat, je lahko zelo omejujoče za osebo, ki ga zastopa. Te osebe se v strahu, da ne bi zapravile svoje edine karte za ljubezen, poslužujejo različnih vedenjskih vzorcev. Od neskončnega izbiranja, čakanja na idealnega partnerja, ki bo vreden njihove ljubezni in umika ob prvih znakih, da ne gre za »tistega pravega« ali pa celo vztrajanje v odnosu, ki ni zadovoljujoč, saj bi odhod iz odnosa pomenil, da so zapravili svojo edino možnost za ljubezen. Mnogokrat se zgodi, da ljudje potem ko verjamejo, da so v življenju že ljubili, preostanek svojega življenja preživijo brez ljubezni.

O vsem tem in še več, sta na dan zaljubljenih v oddaji Dobro jutro na RTV SLO spregovorila Nuša Kovačević Tojnko in Milenko Kovačević.

Oglejte si celoten prispevek.