Pamina

Praznični knjižni namigi

Prazniki so tisti prosti dnevi, ko se odmaknemo od delovne rutine in si vzamemo čas za majhne sladkosti življenja. Mednje mnogi štejemo tudi branje knjig, ki bogati človekov notranji svet, včasih popelje v svet domišljije ali pa celo do pomembnih uvidov, ki so priložnost in odličen material za osebnostno rast in proces.

Naši psihoterapevti so zakladnica namigov za zares kvalitetno branje in za praznične decembrske dni so za vas pripravili nekaj čisto osebno izbranih predlogov za vas. Morda vas pritegnejo kar nemudoma, sicer pa jih lahko uvrstite na tako imenovan osebni seznam branja. Utegnejo vas nagovoriti kdaj v prihodnosti. 😉

Pesnica (Tone Partljič)

V avtobiografskem romanu Tone Partljič z njemu lastno srčnostjo in človeško širino opiše dvoje svetov, ki ju povezuje Pesnica: svet očeta, ki odhaja v preteklost, in sina, ki svet Pesnice zapušča: otroštvo, mladost se seli v prostor notranjih podob, med spomine na ljudi, ki so na tem prostoru čas velikih družbenih sprememb v svojem »malem« življenju nosili, v njem garali, upali in se radostili, da bi le otrokom življenje prijazneje teklo naprej. Spremljamo, kako je Partljičev, že ponarodel Moj ata, socialistični kulak nastajal v boju s časom in očetovo boleznijo.

Cilj je dosežen, na premieri sta oba, ata in mama, zadovoljna in srečna. Zame najbolj ganljiv odlomek in potrditev — mojstrovine se rodijo iz največjih preizkušenj.

Več o knjigi

Milena Jelen, psihoterapevtka

Pogum – 50 vaj čuječnosti in sproščanja za krepitev samozavesti

Knjiga v majhnem formatu, kjer lahko najdemo kratke vaje čuječnosti in sproščanja za okrepitev naše samozavesti.

Več o vsebini

Sara Dajčman, psihologinja in specializantka psihoterapije

Prerok (Kahlil Gibran)

Gibran, pesnik, pisatelj, filozof in mistik je v delu Prerok opisal svojo življenjsko pot modrosti dozorevanja in sprejemanja vsega bivajočega. Prerok govori o izkušnji življenja med rojstvom in smrtjo, o spoznavanju samega sebe. Kot v spremni besedi zapiše Lojze Bratina, je sporočilo Preroka očitno vsakemu človeku — za srečno življenje so potrebne ljubezen, dobrota, sočutje, odpuščanje in blagost. Kdor se jim odpove, prizdene sam sebi največjo škodo.

Več o knjigi

Brigita Korpar, psihoterapevtka

Zavedanje (Anthony De Mello)

Knjiga, ki je kratka, zelo preprosta, a vendar zelo močna. Presenetila me je njena preprosta logika, njeni osnovni koncepti in kako težko jih je priznati. V dušo vam bo postavila ogledalo in vas izzvala, da ponovno prevrednotite vse, kar ste kdaj vedeli. Predstavila vam bo novo perspektivo, kako si otežujemo življenje in kako resnično lahko obvladujemo pristno zadovoljstvo. Toplo priporočam, vsem, ki radi pokukate izven svojega okvirja.

Več o knjigi

Eva Kokol, specializantka psihoterapije

Raziskovanje sanj (Maggie Peters)

Po dolgem času sem ponovno vzela v roke knjigo Raziskovanje sanj od Maggie Peters, ki me vsakič znova privede pred izziv ali lahko iz svojih sanj izvem še kaj novega ali starega na drugačen način.

Nuša Kovačević Tojnko, psihologinja in psihoterapevtka

 

Uživajte v branju!