Date

16. 9. 2023
Expired!

Labels

Kmalu

Šola za starše s psihoterapevti

Oktobra 2023 začnemo s “Šolo za starše”, ki jo bodo vodili psihoterapevti Pamine z dolgoletnimi izkušnjami na področju dela z odraslimi, pari, družinami, otroki in mladostniki.

Udeležite se delavnic, da bodo vaši sinovi in hčere odšli iz gnezda z večjo gotovostjo in da nekoč ne bodo potrebovali psihoterapevtske obravnave.

Odnos z mamo je generalka za odnose z drugimi ljudmi.

Ravno zato, ker te imam rad/-a, moraš pospravljati.

Življenje ni problem, ki ga je treba rešiti, ni vprašanje na katerega je treba odgovoriti. Življenje je skrivnost, ki jo je treba opazovati, se ji čuditi in jo okušati. – A. de Mello –

KAJ: Cikel ali posamezne delavnice

KDAJ:

Srečevali se bomo na štirih tematskih delavnicah. Odločite se lahko za cel sklop ali za posamezna srečanja. Vsako od srečanj bo trajalo od 17.00 do 20.45 z enim odmorom.

13. 10. 2023 | Odnos z mamo – otrokov prvi vstop v svet odnosov | as. dr. Nuša Kovačević Tojnko

10. 11. 2023 | Z ljubeznijo in disciplino do zdrave osebnosti | Milenko Kovačević

12. 1. 2024 | Zlorabe | Hermina Zlobko

16. 2. 2024 | Zlorabe | Brigita Korpar

 

KJE: Pamina, Jadranska cesta 23, 2000 Maribor

IZVAJALCI:

Odnos z mamo – otrokov prvi vstop v svet odnosov: as. dr. Nuša Kovačević Tojnko, mag. psih., psihoanalitična psihoterapevtka (ECPP), supervizorka pod supervizijo

Z ljubeznijo in disciplino do zdrave osebnosti: Milenko Kovačević,psihoterapevt (EAP), transakcijski analitik-svetovalec,  soc. delavec

Zlorabe: Brigita Korpar, psihoanalitična psihoterapevtka (ECPP)

Mladostništvo od znotraj navzven in od navzven navznoter: Hermina Zlobko, specializantka sistemske psihoterapije, univ. dipl. soc. del.

ZA KOGA: Šola za starše je namenjena vsem staršem in bodočim staršem, ki bi radi svoje vedenje o razvoju in vzgoji otroka/mladostnika obogatili z novimi znanji in veščinami, ki so lahko zanj bogata popotnica za življenje. Vsem, ki jih zanima kako z otrokom/mladostnikom ohranjati in krepiti kvalitetne družinske vezi ter družinsko okolje medsebojnega zaupanja ter kako mu pomagati zgraditi samospoštovanje, samoljubezen, samozavest, zaupanje vase, optimizem in zdravo identiteto.

VSEBINA:

Paminina šola za starše poteka po vsebinskih sklopih, ki jih vodi posamezen psihoterapevt.

Odnos z mamo – otrokov prvi vstop v svet odnosov

Najobčutljivejše obdobje otroka je predporodno, porodno obdobje ter njegovo 1. leto življenja, ki ga zaznamuje odnos z njegovim prvim človekom – mamo. Slednji odnos je temelj, na katerega se kasneje dograjujejo izkušnje še z drugimi ljudmi (očetom, sorojenci, starimi starši, vrstniki itd.). Kakšno vstopnico bo otrok dobil iz odnosa z mamo pa je izjemno pomembno za njegovo kasnejše grajenje samopodobe, občutka varnosti in zaupanja v druge ljudi ter sebe, zmožnosti razvijanja globokih čustvenih odnosov in realiziranja lastne avtonomnosti. Spoznavali bomo pomembnost otrokovega odnosa z mamo in kateri so najpomembnejši vidiki, ki jih otrok potrebuje v odnosu z njo.

Z ljubeznijo in disciplino do zdrave osebnosti

Na srečanjih boste pridobili konkretne smernice kako biti kot mame v teh obdobju zares z otrokom, da bo pridobil »vstopnico« za življenje naprej, ter kako lahko kot očetje pomagate, da se otrok tega obdobja zares naužije in da ga postopoma pospremite v svet, v odnose z drugimi ljudmi, proč od mame.

Prav tako se bomo dotaknili težav in zapletov v tem obdobju, ki lahko otroku kasneje, ko odraste, povzročajo težje trpljenje. Govorili bomo o napotkih kako se tem težavam lahko izognete in kaj lahko vi naredite, da vaš otrok nekoč ne bo potreboval psihoterapije ali katere druge oblike pomoči.

Spoznavali bomo pomembnost discipline v otrokovem razvoju, od vstopa v drugo leto starosti do vstopa v šolo, naravo konflikta med otrokovim biološkim ugodjem in starševskimi zahtevami realnosti. Videli bomo, kako pomembno je, da starši pravilno razumejo otrokove reakcije na starševe besede “moraš” oz. “ne smeš”. Če želimo pomagati otroku do zrele odraslosti je zelo pomembno, da starši zmorejo prepletati ljubezen in disciplino.

Zlorabe

Na srečanjih se bomo seznanili s pojavnimi oblikami različnih vrst zlorab in njihovem prepoznavanju: o fizičnem nasilju, spolnem nasilju, psihičnem nasilju in čustveni zlorabi ter zanemarjanju.

Seznanili se bomo s tem kako se naj pogovorimo z otrokom ali mladostnikom, ki kaže znake, da je žrtev kakršnekoli oblike nasilja. Prepoznavanje znakov posledic nasilja je tako pri otrocih kot mladostnikih izjemno pomembno, saj velikokrat ne zmorejo ali ne znajo povedati kaj se jim dogaja ali pa doživljajo intenzivna občutja strahu, sramu ali krivde. Spolna zloraba je oblika zlorabe, ki jo doživi vsak peti otrok, pri čemer moramo vedeti, da le eden od desetih spolno zlorabljenih otrok razkrije zlorabo, kar pomeni, da je primerov veliko več. Na delavnici se bomo posvetili tudi zlorabam otrok in mladostnikov, ki ne potekajo v obliki fizičnega stika, ampak preko sodobnih tehnologij, t. i. sextortion. Gre za izsiljevanje prek interneta z različnimi oblikami groženj, na primer za objavo ali posredovanje spolno eksplicitnih fotografij žrtev, če ne bodo več sodelovale z izsiljevalcem. Rezultati raziskav kažejo, da kar polovica žrtev nikomur ne zaupa kaj se jim dogaja. Od tiste polovice žrtev, ki poročajo o zlorabi, pa le tretjina izsiljevanje razkrije svojim staršem, drugi pa se po pomoč obrnejo na svoje vrstnike ali na splet. V kontekstu spolnih zlorab je bistvenega pomena preventiva, njen pomembni del pa je tudi informiranje, osveščanje in izobraževanje staršev in splošne javnosti.

Mladostništvo od znotraj navzven in od navzven navznoter

Otroci se ne rodijo skupaj s priročnikom za starše. Pri mladostnikih si ga kot starši pogosto (za)želimo. Priročnik pišemo in posodabljamo sproti. Z otrokom vzpostavljamo, negujemo in krepimo medsebojen odnos, zaupanje in medsebojno  sodelovanje.

Priročnik je v nas, v izkušnjah medsebojnega stika. Starša z otrokom in otroka s staršem.

In ravno obdobje, ko skupaj z otrokom vstopimo v obdobje mladostništva je čas, ko se stik najbolj spreminja. Odraščajočemu otroku-mladostniku se spreminja telo, ki dobiva vidne znake odraslosti in predvsem se spreminjajo njegov način razmišljanja, čustvovanja in vedenja. Odnos do sebe in drugih. Spreminja se njegova osebnost.

Spreminja se od navznoter navzven, da bo lahko v odraslosti opremljen za sprejemanje dobrih izbir in odločitev pri soočanju z izzivi od zunaj navznoter.

Intenzivno se spreminjajo tudi njegovi možgani. Kakšno vlogo imajo spremembe v možganih mladostnika, kakšne so te spremembe, kako njihovo razumevanje pomaga posodabljati priročnik starševanja in medsebojnega stika v obdobju mladostništva pa bomo spoznavali na srečanjih.

CENA:

Posamezna delavnica: 85 EUR+DDV na osebo

Posamezna delavnica: 150 EUR+DDV na par

Cikel vseh delavnic: 220 EUR+DDV na osebo

Cikel vseh delavnic: 320 EUR+DDV na par

 

Način plačila: enkratno plačilo pred pričetkom.

Kotizacijo vračamo le v primeru odpovedi, zaradi višje sile (bolezen, izguba zaposlitve ipd.).

OPOZORILO:

Zaradi narave dela je število mest v skupini omejeno. Možno se je udeležiti tudi le posameznega vsebinskega sklopa (enega srečanja). Vse potrebne informacije prejmete po prijavi iz tajništva Pamine.

Srečanja bomo posneli, tako da boste lahko v primeru odsotnosti zamujeno vsebino nadoknadili.

    Prijavite se